Zonnepanelen informatie

Zonnepanelen kopen is goed voor het milieu en je portemonnee. Vandaar dat ze inmiddels op 1,5 miljoen Nederlandse huizen liggen. De investering kun je er in gemiddeld 6 tot 7 jaar uit hebben. En daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten.

Inhoud

  • Hoe werken zonnepanelen?
  • De zonnepanelen
  • De omvormer
  • De bekabeling
  • De meterkast
  • Garanties
  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen

Op deze pagina leggen wij u uit wat zonnepanelen zijn, hoe ze werken en uit welke componenten een zonne-installatie bestaat. Benieuwd hoeveel u kunt besparen met de aanschaf van zonnepanelen of hoeveel een zonne-installatie ongeveer kost?

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonne-installatie bestaat uit verschillende componenten:

  • De zonnepanelen
  • Het installatiemateriaal
  • De omvormer
  • De bekabeling (AC/DC)
  • Aansluiting op de meterkast

De zonnepanelen

Een zonnepaneel, ook wel pv-paneel (fotovoltaïsche paneel) genoemd, is een paneel dat met behulp van fotovoltaïsche cellen zonne-energie omzet in elektriciteit. De technologie is oud, maar de werking van zonnepanelen is in de afgelopen jaren enorm verbeterd. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen, welke van de zon uitstralen. Wanneer deze fotonen de siliciumatomen van een zonnecel raken, verandert hun energie in losse elektronen, welke van de atomen losraken en een elektrisch potentieel veroorzaken. De zonnecel is op zo’n manier ontworpen dat de elektronen in dezelfde richting worden gestuurd, waardoor de ene kant van de cel een negatieve spanning krijgt en de andere een positieve. Dit zorgt voor stroomopwekking.
De zonnepanelen worden geïnstalleerd op uw dakoppervlak. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne (‘poly’) en monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen tussen de 2 soorten zijn over het algemeen klein.

Lees hier onze blog over verschillende soorten zonnepanelen:

Het installatiemateriaal

Afhankelijk van het dakoppervlak waar de zonnepanelen op worden geïnstalleerd bieden installateurs verschillenden vormen van installatiemateriaal aan. In Nederland zijn verschillende leveranciers van installatiematerialen, denk aan ESDEC, van der Valk Solar, Solarstell en meer. Doorgaans worden deze installatiematerialen gebruikt:

  • Plat dak 
    Op plat dak worden zonnepanelen doorgaans horizontaal richting het zuiden geïnstalleerd. Indien het dakoppervlak het toelaat is een oost-west opstelling ook mogelijk. Wat is een oost-west opstelling?
  • Schuin pannendak
    Op een schuin pannendak worden zonnepanelen doorgaans met dakhaken aan de daklatten bevestigd. Op de dakhaken worden montagerails geïnstalleerd waar later de zonnepanelen op worden geplaatst.
  • Schuin bitumen-/staaldak
    Op een schuin bitumen-/staaldak worden aluminium profielen op het dak bevestigd waar later de montagerails op word geïnstalleerd. Op de montagerails worden de zonnepanelen geïnstalleerd.
  • Overige
    Er zijn nog tal van mogelijkheden om uw panelen op uitzonderlijke oppervlakken te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen aan de buitengevel als overkapping of twee panelen boven elkaar in een hoek van 35 graden op een plat dak.
Lees hier onze blog over verschillende soorten installatiematerialen:

De omvormer

Het hart, en het belangrijkste onderdeel van de zonne-installatie is de omvormer. De zonnepanelen wekken DC-spanning (Direct Current, gelijkspanning) op. Omdat al onze apparaten werken op wisselspanning zet de omvormer de DC-spanning om naar AC-spanning (Alternating Current, wisselspanning). Zonder omvormer, geen zonne-installatie. Doorgaans wordt de keuze gemaakt uit twee soorten omvormers:

  • String-omvormer De meest gebruikte omvormer van de twee. De keuze moet gemaakt worden tussen een 1-fase of een 3-fase omvormer. Dit hangt af van de meterkast in uw woning. Zonnepanelen worden doorgelust en als ”string” aangesloten op de omvormer. Deze omvormer word vaak binnen (op zolder of in de garage bijv.) opgehangen. De omvormer word aangesloten op de meterkast waarna u uw eigen opgewekte stroom kan gebruiken of terugleveren. Dit is de goedkoopste keuze, die u dus het snelste heeft terugverdient. Een nadeel is dat de zonnepanelen beïnvloeden elkaar qua prestaties. Deze omvormer moet vaak ook nog aangesloten worden netstroom.
  • String-omvormer + Optimizers De optimizers kunnen aangesloten worden op zonnepanelen die aangesloten zijn op een reguliere string-omvormer. Optimizers delen het systeem als het ware op in meerdere lusjes (strings). Denk bijvoorbeeld eens aan oude kerstboomverlichting. Wanneer één lampje het niet goed doet, doet de rest het ook niet goed. Dit gebeurt ook bij een serieel geschakeld zonnestroomsysteem waar sprake is van schaduw. Doorgaans kunnen deze optimizers niet worden uitgelezen. Wel heeft bijvoorbeeld SolarEdge een systeem waarbij iederen optimizer individueel kan worden uitgelezen.
  • Micro-omvormers Een duurdere keuze zijn de micro-omvormers. Deze kleine omvormers worden achter de zonnepanelen zelf op het dak geplaatst. Deze kleine omvormers zetten de DC-spanning (gelijkspanning) op het dak al om in AC-spanning (wisselspanning). Hierdoor is dus geen grote omvormer nodig. Ook zorgen deze micro-omvormers er voor dat de zonnepanelen individueel optimaal presteren.
Lees hier onze blog over de verschillende soorten omvormers:

De bekabeling

Bij een string-omvormer worden de panelen met solarkabel aan elkaar verbonden. Doorgaans worden er MC4 connectoren gebruikt met een contactpen met een doorsnede van 4mm. Van deze ”string” panelen gaan 2 kabels (een rode en een zwarte) naar de omvormer.

Vanaf de omvormer wordt een kabel naar de meterkast getrokken. Idealiter trekken ze de kabel binnenshuis (bijvoorbeeld in bestaande kabelgoten) van de omvormer naar de meterkast. Als dit geen optie is, wordt de kabel langs de buitenmuur gelegd.

Aansluiting op de meterkast

NEN1010 is de norm voor ontwerp en realisatie van veilige en goedwerkende elektrische installaties, zoals zonnepaneleninstallaties. Het kan zijn dat uw meterkast aangepast moet worden om aan de NEN1010 norm te voldoen. Hou hier rekening mee bij de aanschaf van een zonne-installatie zodat u niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

Bij de installatie van zonnepanelen is het belangrijk om naar de capaciteit van de hoofdaansluiting te kijken, zodat er geen overbelasting ontstaat. De meeste huishoudens hebben een 1-fase aansluiting. Dit betekent dat er in de meterkast via 1 kabel stroom binnenkomt. In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig een 3-fase aansluiting gemaakt, oftewel er wordt over 3 verschillende kabels stroom geleverd. Deze huizen hebben dus een grotere stroomcapaciteit, wat invloed kan hebben op de hoeveelheid zonnepanelen die u kunt aansluiten.

Als u 4 tot 12 zonnepanelen laat installeren is het soms mogelijk om de aanwezige bekabeling of leidingen te gebruiken om de opgewekte zonnestroom van de omvormer naar de meterkast te transporteren. Een zogenaamde PV-verdeler splitst een bestaande groep in tweeën (meestal die van de wasmachine). Hierdoor kan de opgewekte zonnestroom via de aanwezige wasmachineaansluiting naar de meterkast lopen.

Garanties

De omvormer

De productgarantie zit op zowel de zonnepanelen zelf als op de omvormer(s). Deze garantie is van toepassing op defecten van het product, niet op een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst. Op omvormers is 5 jaar het minimum, maar 10 jaar of meer wordt ook aangeboden.

De zonnepanelen

Op zonnepanelen is 10 jaar de norm, maar er zijn fabrikanten die zelfs tot 30 jaar productgarantie bieden. Op zonnepanelen zit ook vermogensgarantie, en is van toepassing op geleidelijke achteruitgang van de productie van werkende panelen. Gangbaar is een garantie op 80% van het vermogen na 20 of 25 jaar. Maar hogere percentages of een langere termijn komen ook voor. Vraag of de vermogensgarantie ‘lineair’ is. Dat betekent: als je zonnepanelen al na 12 jaar meer dan 0,5% per jaar achteruit gaat, je niet tot jaar 20 hoeft te wachten om op deze garantie aanspraak te doen.

De installatie

Een installatiegarantie van 2 jaar is wel het minimum, maar 5 of 10 jaar wordt gelukkig steeds gebruikelijker.

Garanties die door leverancier of fabrikant bij een derde partij verzekerd zijn, vergroten de kans op een goede afhandeling in geval van defecten. Bijvoorbeeld als een bedrijf, bijvoorbeeld door een seriefout, met veel garantiegevallen tegelijk te maken krijgt.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Om er achter te komen of uw dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen kunt u het beste vrijblijvend offertes aanvragen bij meerder erkende installateurs bij u in de regio.

Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale ‘legplan’ bepalen: van afstand met de computer of ter plekke. Bij het vergelijken van offertes is het niet slim om je blind te staren op de prijs. Probeer er eerst achter te komen welk voorstel het best doordacht is en van welke aannames de aanbieder uitgaat. En of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de prijs verwerkt zitten.

Vraag via Huis Verduurzaming vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs in uw regio en krijg inzicht in de kosten en mogelijkheden van zonnepanelen op uw dak.