Warmtepomp informatie

Verwarmen op een energiezuinige manier is kiezen voor de warmtepomp. U draagt niet alleen bij aan uw eigen energierekening, maar ook aan ons klimaat. Maar wat is nou eigenlijk een warmtepomp en hoe werkt het?

Inhoud

 • Hoe werkt een warmtepomp?
 • Welke soorten warmtepompen zijn er?
 • Voordelen van een warmtepomp
 • Hoe installeer je een warmtepomp?
 • Wat kost een warmtepomp?

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen

Op deze pagina leggen wij u uit wat een warmtepomp is, hoe ze werken en welke verschillende warmtepompen er zijn. Benieuwd hoeveel u kunt besparen met de aanschaf van een warmtepomp of hoeveel een warmtepomp ongeveer kost?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, de grond of het water kan halen en deze gebruikt om een huis te verwarmen. Het werkt op een soortgelijke manier als een koelkast, maar dan in omgekeerde volgorde. In plaats van warmte af te voeren naar de omgeving, neemt een warmtepomp warmte op uit de omgeving en gebruikt deze om het huis te verwarmen.

Om een warmtepomp te laten werken, wordt er een vloeistof rondgepompt in het apparaat. Deze vloeistof neemt warmte op uit de lucht, de grond of het water en vervoert deze naar het huis. Hier wordt de warmte gebruikt om het huis te verwarmen of om warm water te maken.

Warmtepompen zijn een efficiënte manier om een huis te verwarmen, omdat ze gebruikmaken van de gratis warmte die aanwezig is in de lucht, de grond of het water. Ze zijn ook beter voor het milieu, omdat ze minder CO2 uitstoten dan bijvoorbeeld gasgestookte verwarmingssystemen. Als je overweegt om een warmtepomp te installeren in je huis, is het verstandig om advies te vragen aan een professioneel installateur. Zij kunnen je helpen om de juiste warmtepomp te kiezen en deze op de juiste manier te installeren.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die geschikt zijn voor gebruik in huis:

 1. Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die gecombineerd wordt met een ander verwarmingssysteem, zoals een gasgestookte cv-ketel. Dit systeem maakt gebruik van de warmtepomp om het huis te verwarmen, maar heeft ook een gasgestookte cv-ketel als back-up.
 2. Lucht-water warmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht en gebruiken deze om het huis te verwarmen. Ze zijn geschikt voor huizen met een goede isolatie en zonder grote hoeveelheden vocht in de lucht.

 3. Water-water warmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit grondwater of oppervlaktewater en gebruiken deze om het huis te verwarmen. Ze zijn geschikt voor huizen die gelegen zijn in gebieden met een constante watertemperatuur, zoals bij de kust.

 4. Grond-water warmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit de grond en gebruiken deze om het huis te verwarmen. Ze zijn geschikt voor huizen die gelegen zijn op een locatie met een constante grondtemperatuur, zoals in een gebied met een gematigd klimaat.

 5. Lucht-lucht warmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit de lucht en gebruiken deze om het huis te verwarmen. Ze zijn geschikt voor huizen met een goede isolatie en zonder grote hoeveelheden vocht in de lucht.

Het is belangrijk om te overwegen welke warmtepomp het beste past bij jouw huis en omgeving. Een professioneel installateur kan je helpen om de juiste warmtepomp te kiezen en deze op de juiste manier te installeren.

Voordelen van een warmtepomp

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een warmtepomp:

 1. Efficiënt: Warmtepompen zijn zeer efficiënt omdat ze gebruikmaken van de gratis warmte die aanwezig is in de lucht, de grond of het water. Ze zijn in staat om deze warmte op te nemen en te gebruiken om het huis te verwarmen.

 2. Duurzaam: Warmtepompen zijn beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gasgestookte verwarmingssystemen, omdat ze minder CO2 uitstoten. Ze helpen dus bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 3. Lagere energiekosten: Doordat warmtepompen efficiënt zijn, kunnen ze helpen om de energiekosten te verlagen. Ze gebruiken minder energie dan bijvoorbeeld gasgestookte verwarmingssystemen, wat resulteert in lagere energierekeningen.

 4. Betrouwbaar: Warmtepompen zijn betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Ze hebben weinig onderhoud nodig en kunnen jarenlang probleemloos werken.

 5. Comfortabel: Warmtepompen zorgen voor een comfortabel binnenklimaat, omdat ze een constante en gelijkmatige temperatuur kunnen behouden.

Als je overweegt om een warmtepomp te installeren in je huis, is het verstandig om advies te vragen aan een professioneel installateur. Zij kunnen je helpen om de juiste warmtepomp te kiezen en deze op de juiste manier te installeren.

Hoe installeer je een warmtepomp?

Het installeren van een warmtepomp in huis is een complexe taak en het is aan te raden om dit door een professioneel installateur te laten doen. Zij hebben de kennis en ervaring om de warmtepomp op de juiste manier te installeren, zodat het systeem veilig en efficiënt werkt.

Voordat de installateur begint met het installeren van de warmtepomp, zal hij eerst een aantal dingen doen:

 1. Het huis inspecteren: De installateur zal het huis inspecteren om te kijken of het geschikt is voor een warmtepomp. Hij zal bijvoorbeeld kijken naar de isolatie, het dak, de muren en de vloer om te zien of er voldaan wordt aan de eisen voor de installatie van een warmtepomp.

 2. Een warmtepomp kiezen: De installateur zal samen met jou de juiste warmtepomp kiezen voor jouw huis. Dit zal afhangen van de grootte van het huis, de beschikbare ruimte en de omgeving waarin het huis gelegen is.

 3. Een installatieplan maken: De installateur zal een installatieplan maken waarin staat hoe de warmtepomp geïnstalleerd gaat worden en hoe het systeem verbonden zal worden met de rest van het huis.

Als de installateur heeft besloten dat de warmtepomp geïnstalleerd kan worden en het installatieplan is gemaakt, zal hij beginnen met het installeren van de warmtepomp. Dit doet hij door de volgende stappen te volgen:

 1. De warmtepomp installeren: De installateur zal de warmtepomp op een geschikte plek in het huis installeren. Dit kan bijvoorbeeld in de kelder of op een andere centrale plek in het huis zijn.

 2. De warmtepomp aansluiten: De installateur zal de warmtepomp aansluiten op het verwarmingssysteem van het huis. Dit doet hij door middel van leidingen en een warmtewisselaar.

 3. De warmtepomp testen: Als de installateur klaar is met het installeren van de warmtepomp, zal hij het systeem testen om te zien of het goed werkt. Hij zal bijvoorbeeld de temperatuur van het huis meten en de werking van de warmtepomp controleren.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp in huis kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort warmtepomp, de grootte van het huis, de locatie van het huis en het verwarmingssysteem dat al aanwezig is. De kosten van een all-electric warmtepomp liggen tussen de €6.500 en €19.500 euro en een hybride warmtepomp (exclusief cv-ketel) kost tussen de €5.000 en €7.000 euro.

Als je overweegt om een warmtepomp te installeren in je huis, is het verstandig om offertes op te vragen bij verschillende installatiebedrijven. Zo kun je een goed beeld krijgen van de kosten die gemoeid zijn met het installeren van een warmtepomp.

Als je in aanmerking komt voor subsidie of een lening, kan dit de kosten van de warmtepomp verlagen. Het is aan te raden om te informeren naar deze mogelijkheden bij de installateur of bij de overheid.

Om de kosten van een warmtepomp te verlagen, kun je ook overwegen om gebruik te maken van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen helpen om de elektriciteitskosten te verlagen, omdat ze energie opwekken uit zonlicht. Als je zonnepanelen gebruikt in combinatie met een warmtepomp, kun je nog meer besparen op je energiekosten.