Glas en kozijnen informatie

Het isoleren van glas in huis kan helpen om de warmte-efficiëntie van het huis te verbeteren en om energie te besparen. Er zijn verschillende manieren om glas te isoleren, afhankelijk van de specificaties van het glas en de behoeften van het huis.

Inhoud

 • Wat kun je isoleren met glas?
 • Welke soorten glas zijn er?
 • Voordelen van isolatie van glas
 • Hoe installeer je isolerend glas
 • Wat kost isolerend glas?

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen

Op deze pagina leggen wij u uit wat isolerend glas is, hoe het werkt en welke verschillende glassoorten er zijn. Benieuwd hoeveel u kunt besparen met de aanschaf van isolerend glas of hoeveel glas ongeveer kost?

Wat kun je isoleren met glas?

Glas kan een significante bron van warmteverlies zijn in een huis. Glas is een goede geleider van warmte, wat betekent dat warmte gemakkelijk kan worden overgedragen van binnen naar buiten of vice versa, afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. Dit kan leiden tot hogere energiekosten om het huis op een comfortabele temperatuur te houden.

Er zijn echter manieren om het warmteverlies via glas te verminderen. Een van de meest effectieve manieren is het installeren van dubbel glas of gelaagd glas. Deze glassoorten hebben een luchtlaag of een speciale film ertussen die fungeren als een isolatielaag. Deze lagen kunnen helpen om de warmte binnen te houden in de winter en de hitte buiten te houden in de zomer, wat kan helpen om de energiekosten te verlagen.

Er zijn ook speciale films die op het glas kunnen worden aangebracht om de isolatie te verbeteren. Deze films kunnen worden aangebracht op bestaand glas en kunnen helpen om het warmteverlies via glas te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het isoleren van glas alleen een deel van het verminderen van het warmteverlies in een huis kan zijn. Het is ook belangrijk om andere maatregelen te nemen, zoals het isoleren van muren en het installeren van energiezuinige verwarming en koeling. Al deze maatregelen samen kunnen helpen om het warmteverlies in het huis te verminderen en de energiekosten te verlagen.

Welke soorten glas zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolerend glas beschikbaar op de markt, elk met hun eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten isolerend glas:

 1. Dubbel glas: Dubbel glas bestaat uit twee panelen glas met een luchtlaag ertussen. De luchtlaag fungeert als een isolatielaag die de warmte binnen houdt in de winter en de hitte buiten houdt in de zomer. Dubbel glas kan ook helpen om geluid te verminderen van buitenaf.

 2. Gelaagd glas: Gelaagd glas bestaat uit twee of meer lagen glas met een speciale film ertussen. De film kan helpen om UV-straling te blokkeren, wat kan helpen om de verkleuring van meubels en tapijten te verminderen. Gelaagd glas kan ook helpen om de warmte-efficiëntie van het huis te verbeteren.

 3. Gehard glas: Gehard glas is een soort glas dat is behandeld met hitte om het harder en sterker te maken dan normaal glas. Gehard glas is minder gevoelig voor breken en is daarom een populaire keuze voor toepassingen waarbij veiligheid een belangrijk aandachtspunt is, zoals ramen op de begane grond of ramen op een hoogte.

 4. Lamineerglas: Lamineerglas bestaat uit twee of meer lagen glas met een speciale plastic film ertussen. In het geval dat het glas breekt, blijft de plastic film in één stuk, wat kan helpen om de scherven bij elkaar te houden en om ernstige verwondingen te voorkomen. Lamineerglas is ook een populaire keuze voor toepassingen waarbij veiligheid een belangrijk aandachtspunt is.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk type isolerend glas zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen heeft. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat voor uw specifieke behoeften het beste is voordat u een keuze maakt.

Voordelen van isolatie van glas

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van isolerend glas in huis:

 1. Energiebesparing: Isolerend glas kan helpen om de warmte-efficiëntie van het huis te verbeteren en om energie te besparen. Door het warmteverlies via het glas te verminderen, kan het makkelijker zijn om het huis op een comfortabele temperatuur te houden, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

 2. Comfort: Isolerend glas kan helpen om temperatuurschommelingen in het huis te verminderen, wat kan bijdragen aan een comfortabeler leefomgeving.

 3. Geluidisolerend: Sommige soorten isolerend glas, zoals dubbel glas, kunnen helpen om geluid te verminderen van buitenaf. Dit kan vooral nuttig zijn als u in een drukke woonomgeving woont of als u gevoelig bent voor geluid.

 4. UV-bescherming: Sommige soorten isolerend glas, zoals gelaagd glas, hebben een speciale film die kan helpen om UV-straling te blokkeren. Dit kan helpen om de verkleuring van meubels en tapijten te verminderen en kan ook bijdragen aan een comfortabeler leefomgeving.

 5. Veiligheid: Sommige soorten isolerend glas, zoals gehard glas en lamineerglas, zijn behandeld om ze harder en sterker te maken dan normaal glas. Dit kan helpen om de veiligheid van het huis te verbeteren en om ernstige verwondingen te voorkomen in het geval dat het glas breekt.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk type isolerend glas zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen heeft. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat voor uw specifieke behoeften het beste is voordat u een keuze maakt.

Hoe installeer je isolerend glas?

Het installeren van isolerend glas is een klus die over het algemeen door een professioneel glasbedrijf of een ervaren doe-het-zelver kan worden uitgevoerd. Het is belangrijk om te onthouden dat het installeren van glas een gevaarlijke klus kan zijn en dat het van cruciaal belang is om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om letsel te voorkomen.

Voordat u begint met het installeren van isolerend glas, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u het juiste materiaal en gereedschap heeft. Dit kan variëren afhankelijk van het type isolerend glas dat u gaat installeren, maar kan inclusief zijn:

 1. Isolerend glas: Zorg ervoor dat u het juiste type en formaat glas heeft voor uw ramen.

 2. Afdichtmateriaal: Dit kan nodig zijn om de luchtlekken rond het glas te dichten.

 3. Glasklemmen: Dit kan nodig zijn om het glas op zijn plaats te houden.

 4. Glasveger: Dit kan nodig zijn om het glas schoon te maken voordat het wordt geïnstalleerd.

 5. Schroevendraaier: Dit kan nodig zijn om glasklemmen en andere bevestigingen vast te zetten.

Voordat u begint met het installeren van het glas, is het belangrijk om de ramen goed te reinigen en te inspecteren om ervoor te zorgen dat ze in goede staat zijn. Als de ramen beschadigd zijn of niet goed afsluiten, kan het installeren van isolerend glas niet effectief zijn.

Om het glas te installeren, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Verwijder het oude glas: Dit kan worden gedaan door de glasklemmen los te maken en het glas voorzichtig uit de raamopening te verwijderen.

 2. Maak de raamopening schoon: Maak de raamopening grondig schoon om ervoor te zorgen dat het nieuwe glas op een schone en droge oppervlakte kan worden geplaatst.

 3. Plaats het nieuwe glas: Plaats het nieuwe glas voorzichtig in de raamopening en zorg ervoor dat het op zijn plaats zit.

 4. Installeer glasklemmen: Gebruik glasklemmen om het glas op zijn plaats te houden.

 5. Sluit de luchtlekken: Gebruik afdichtmateriaal om de luchtlekken rond het glas te dichten.

 6. Controleer het glas: Controleer het glas om ervoor te zorgen dat het goed is geïnstalleerd en dat er geen luchtlekken zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat het installeren van glas een gevaarlijke klus kan zijn en dat het van cruciaal belang is om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om letsel te voorkomen. Als u niet zeker bent van hoe u het glas moet installeren, overweeg dan om een professioneel glasbedrijf in te huren om de klus voor u te klaren.

Wat kost isolerend glas?

De kosten van een warmtepomp in huis kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort warmtepomp, de grootte van het huis, de locatie van het huis en het verwarmingssysteem dat al aanwezig is. De kosten van een all-electric warmtepomp liggen tussen de €6.500 en €19.500 euro en een hybride warmtepomp (exclusief cv-ketel) kost tussen de €5.000 en €7.000 euro.

Als je overweegt om een warmtepomp te installeren in je huis, is het verstandig om offertes op te vragen bij verschillende installatiebedrijven. Zo kun je een goed beeld krijgen van de kosten die gemoeid zijn met het installeren van een warmtepomp.

Als je in aanmerking komt voor subsidie of een lening, kan dit de kosten van de warmtepomp verlagen. Het is aan te raden om te informeren naar deze mogelijkheden bij de installateur of bij de overheid.

Om de kosten van een warmtepomp te verlagen, kun je ook overwegen om gebruik te maken van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen helpen om de elektriciteitskosten te verlagen, omdat ze energie opwekken uit zonlicht. Als je zonnepanelen gebruikt in combinatie met een warmtepomp, kun je nog meer besparen op je energiekosten.