Een verandering die van invloed is op koopstarters is dat de limiet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog gaat. In 2022 is deze limiet 355.000 euro, maar in 2023 stijgt deze limiet naar 405.000 euro. Als je energiebesparende maatregelen in je nieuwe huis neemt, stijgt de limiet nog verder naar 429.000 euro.

Als je een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hypotheek hebt, dan kun je genieten van een lagere hypotheekrente en minder risico’s. Dit komt doordat de NHG helpt bij betalingsproblemen en restschulden die ontstaan door situaties zoals echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of gedwongen werkloosheid.

Een andere verandering in de woningmarkt is het verdwijnen van de zogeheten jubelton. In 2022 mochten mensen tussen de achttien en veertig jaar nog belastingvrij 106.671 euro ontvangen als zij een huis kochten. Vanaf 2023 zal dit bedrag gereduceerd zijn tot 27.231 euro.

De overdrachtsbelasting voor beleggers wordt verhoogd van 8% naar 10,4%. Dit is bedoeld om het makkelijker te maken voor starters en doorstromers om een betaalbare woning te vinden. Starters onder de 35 jaar zijn vrijgesteld van deze verhoging en betalen geen overdrachtsbelasting (tot een bedrag van 440.000 euro). Kopers boven de 35 betalen 2%.

De maximale hypotheek die je kunt krijgen, wordt berekend aan de hand van je inkomen. Vanaf 2023 wordt het tweede inkomen volledig meegeteld in de berekening, in plaats van 90% zoals voorheen. Dit betekent dat je in de praktijk meer leenruimte krijgt, ongeveer enkele duizenden euro’s extra.

Als je extra wil aflossen op je hypotheek en je wilt geen boete betalen, is het aan te raden om dit nog snel in 2022 te doen. Dit is vanwege de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Het maximale percentage voor aftrekposten, zoals hypotheekrente, zal dalen naar het percentage van de eerste belastingschijf: 36,93 procent.

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen, dan hoef je vanaf 2023 geen btw meer te betalen op de aanschaf en installatie. Dit scheelt 21% van de kosten. Houd wel in gedachten dat de factuurdatum bepalend is voor deze regeling. Bovendien hoef je je ook niet meer aan te melden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. Als je in 2022 zonnepanelen hebt laten installeren, kan je de btw terugvragen bij de Belastingdienst binnen 6 maanden na aanschaf. Hierover is meer informatie te vinden via een stappenplan op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Met de nieuwe regels voor isolatie kun je volgend jaar meer subsidie aanvragen. Voortaan kun je een subsidie ontvangen voor het uitvoeren van slechts één isolatiemaatregel in je woning. Of het nu gaat om het isoleren van je vloer, glas, dak of spouwmuur, als je de maatregel na 1 april van het huidige jaar hebt genomen, kun je een subsidie aanvragen voor 15% van de kosten. Als je besluit om een tweede isolatiemaatregel te nemen, wordt het subsidiebedrag voor de eerste maatregel verhoogd naar 30%.

In 2023 zal de huurtoeslag omhooggaan, waardoor huurders met een huur van maximaal 808,06 euro recht hebben op de toeslag. De inkomensgrens zal ook verhogen naar 33.748 euro voor eenpersoonshuishoudens, met een maximum van 67.496 euro voor huishoudens met een partner. Bovendien zal het inkomen van inwonende kinderen tot 23 jaar niet meegeteld worden tot een bedrag van 5.432 euro.

Praat mee op ons forum!

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen