Als je een steentje bij wil dragen aan het milieu en tegelijkertijd je energierekening laag wil houden, dan moet er wat gebeuren in huis. Je zult verduurzaming toe moeten passen. Hoe minder energie je verbruikt, des te duurzamer je woning wordt. We zetten in dit artikel wat verschillende manieren en opties op een rijtje. Zo kun jij beslissen op welke manier jouw huis verduurzaamt, gaat worden.

Douchekop met Water

Zorg voor goede isolatie

Goede isolatie is belangrijk in jouw woning. Zonder goede isolatie zul je in de winter namelijk in een heel koud huis zitten. Je kunt dan wel de verwarming aan zetten, maar die warme lucht ontsnapt dan gemakkelijk naar buiten. Je kunt dan blijven stoken, waardoor je een rekening krijgt waar je U tegen zegt. 

Spoor daarom de slecht geïsoleerde punten in huis op. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kou naar binnen komt door de ramen. Dit komt voor als je enkel glas hebt. Daarnaast zijn kieren bij deuren en ramen ook een boosdoener. 

Verder zou je nog kunnen denken aan dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Het hangt er een beetje vanaf welk type isolatie je nog nodig hebt in jouw woning. Oude huizen zijn vaak niet goed geïsoleerd. Het kan dus zijn dat je een paar van deze isolatiemogelijkheden moet toepassen om echt aangenaam te kunnen wonen.

Koop slimme apparaten

Een slim apparaat wil niet per se zeggen dat deze al jouw handeling overneemt. Het is niet dat je zelf niets meer hoeft te bedienen. Natuurlijk kun je op veel slimme apparaten een timer instellen en herkennen sommige apparaten jouw ritme. Doorgaans zul je andere slimme apparaten wel nog zelf moeten bedienen. 

Het interessante van deze slimme apparatuur is dat je deze in kunt zetten om te besparen op jouw vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan een slimme stekker die je op afstand kunt bedienen. Zo kun jij bepalen welke apparaten wel stroom mogen gebruiken en welke niet. Een koffiezetapparaat en tv kun je ‘s nachts natuurlijk gewoon uitschakelen. Zolang de stekker in het stopcontact zit, wordt er alsnog stroom verbruikt. Behalve als je er een slimme stekker op aan sluit. Dan kun je vanaf je smartphone de apparatuur in een paar handelingen uitschakelen.

Zo zijn er nog meer slimme apparaten die het gemakkelijk maken om te besparen op je vaste lasten.

Besparen op water

Naast energie en warmte is het ook heel verstandig om op water te besparen. We hebben wel gezien dat we in Nederland ook een tekort aan water kunnen hebben. Daarom is het goed om daar verstandiger mee om te gaan. 

Enerzijds kun je natuurlijk minder lang gaan douchen. In 5 minuten kun je ook helemaal schoon zijn natuurlijk. Hang bijvoorbeeld een timer op, zodat de kinderen ook aan deze nieuwe regel in huis kunnen wennen. Zodra de timer afgaat moeten de kranen uit. 

Schijnt dat nogal lastig te zijn in huis of wil je gewoon ultiem duurzaam worden? Dan is het ook goed om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Je kunt dan nog steeds comfortabel douchen, maar er wordt tot 40% minder water verbruikt. 

Natuurlijk gaat het besparen van water niet alleen om douchen. Het gaat ook om het water in de keuken dat je elke dag weer verbruikt. Om die verspilling tegen te gaan kun je het beste een Quooker aanschaffen. Je bent meteen voorzien van heet water, waardoor een waterkoker niet hoeft te koken. Je bespaart dus water en energie tegelijk.

Met een waterkoker gaat namelijk veel water verloren. Het uitspoelen kost al veel water en dat steeds opnieuw vullen en koken kost ook super veel energie. Door kleine aanpassingen in huis, zie je jouw woning veranderen in een duurzame omgeving.

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen