De toezichthouder ACM wil dat huizenbezitters met zonnepanelen geen gebruik meer kunnen maken van de salderingsregeling. Momenteel kunnen huizenbezitters teruggeleverde zonne-energie wegstrepen tegen energie die zij afnemen, maar volgens ACM leidt dit tot extra kosten voor degenen zonder zonnepanelen. Dit is één van de redenen waarom de toezichthouder de regeling graag snel wil afschaffen. De oproep van ACM komt een dag voordat de Tweede Kamer bespreekt een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 in zes jaar af te bouwen.

De salderingsregeling is jaren geleden ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren zonnepanelen aangeschaft. Maar volgens de toezichthouder ACM worden de voordelen van deze regeling gefinancierd door degenen die geen zonnepanelen op hun dak hebben. Energieleveranciers moeten extra kosten maken voor het transport van teruggeleverde stroom, die vervolgens door iedereen, inclusief degenen zonder zonnepanelen, moeten worden opgehoest.

Elektriciteitsprijzen zijn vaak laag wanneer woningeigenaren stroom terugleveren aan het net. Deze goedkope stroom kan worden afgetrokken van de elektriciteit die ze op een ander moment gebruiken, zelfs op momenten waarop de stroom duurder is. Dit prijsverschil wordt gefinancierd door de mensen die geen zonnepanelen hebben. Volgens berekeningen van de ACM betekent dit dat huishoudens zonder panelen elke maand een paar tientjes extra kwijt zijn.

De toezichthouder heeft meerdere bezwaren tegen de salderingsregeling. Hierdoor hoeven eigenaren van zonnepanelen de opgewekte energie niet zelf op te slaan in thuisbatterijen of meteen te gebruiken, maar kunnen ze de stroom gewoon terugleveren aan het net. Bovendien leidt de regeling tot extra belasting van het al overbelaste elektriciteitsnet.

Deel je mening op ons forum!

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen