Met de stijgende energieprijzen zijn veel Nederlanders op zoek naar manieren om hun energiekosten te verlagen. Een bekende manier is het gebruik van daltarieven, bijvoorbeeld door de wasmachine tijdens deze tarieven aan te zetten. Er bestaat echter ook een minder bekende manier van energie besparen, genaamd dynamische energietarieven. Hoe werken deze tarieven precies?

Met het oog op het verminderen van pieken in het energienetwerk, biedt Nederland al geruime tijd de optie van een dubbeltarief. Hierbij betaalt u een lagere prijs voor energie gedurende de daltijden (avond, nacht en weekend) in vergelijking met de piekmomenten overdag.

Volgens Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn de huidige energietarieven, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen dal- en piekmomenten, niet meer passend voor de huidige situatie. Dit komt doordat de groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en elektrische auto’s de productie van energie steeds veranderlijker maakt.

Dynamische energietarieven worden beïnvloed door het weer. Schijnt de zon en staat er een windje, dan kunnen de stroomprijzen laag zijn. “Er is dan veel stroom beschikbaar, dus mensen worden gestimuleerd om het op dát moment ook te gebruiken”, legt Mulder uit. Wanneer er weinig aanbod is, moet er bijvoorbeeld een gascentrale worden aangezet om extra stroom op te wekken. Qua duurzaamheid is dat natuurlijk niet ideaal. Met dynamische energietarieven kun je ervoor zorgen dat mensen hun gedrag aanpassen.

Volgens schattingen hebben tienduizenden Nederlanders reeds een dynamisch energiecontract afgesloten. Voor huishoudens met een hoog energieverbruik kan dit type contract aantrekkelijk zijn. Mulder verklaart “bijvoorbeeld als u een elektrische auto of een warmtepomp heeft, kan overstappen naar dit type contract voordelig zijn.”

Het is belangrijk om te weten dat dynamische energietarieven kunnen variëren afhankelijk van het weer en het tijdstip waarop stroom wordt gebruikt. Dit betekent dat huishoudens die veel stroom verbruiken, of mensen die hun gedrag willen aanpassen voor een lager tarief, hier wellicht baat bij zouden kunnen hebben. Ook mensen die slimme apparaten in huis gebruiken kunnen hier voordeel uit halen. Hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Machiel Mulder, benadrukt echter dat er geen druk mag zijn om dynamische tarieven te nemen en dat keuzevrijheid belangrijk blijft.

Praat mee op ons forum!

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen