Jouw huis verduurzamen is erg belangrijk. Je draagt dan een steentje bij aan het milieu, maar je kunt ook besparen op je vaste lasten. Sommige type van huis verduurzaming zijn voordehandliggend. Alleen hoe creëer je nou een duurzame keuken? In dit artikel lees je hoe je een keuken vol duurzaamheid creëert bij jou in huis

Een Duurzame Keuken

Kies voor duurzame apparatuur

Apparatuur gebruikt ontzettend veel stroom. Voornamelijk als deze dag en nacht aan staat. De laatste jaren is het natuurlijk steeds meer een trend geworden om alle apparatuur dat je niet gebruikt volledig uit te schakelen. Dat betekent dat je de stekkers uit de stopcontacten haalt of simpelweg de schakelaren uitzet via jouw telefoon. 

Een koelkast en vriezer kun je natuurlijk niet uitzetten, die moeten dag en nacht aan staan. Je zult dan ook op andere manieren moeten besparen op deze apparatuur. De simpelste oplossing is om apparatuur met energielabel A+++ aan te schaffen. Deze zijn het meest energiezuinig. 

Daarnaast is het verstandig om een inductiekookplaat aan te schaffen. Gas is niet meer van deze tijd en wordt ook steeds minder gebruikt. Koken op inductie ziet er strakker uit en werkt ook veel sneller. Jouw pan heb je sneller aan de kook op een inductiekookplaat, dan op een gasfornuis. 

Bovendien is het ook een goede investering om een Quooker aan te schaffen. Met deze kraan krijg je meteen kokend heet water. Zo hoef je geen water meer te verspillen of te koken. Een waterkoker is hiermee ook overbodig geworden, want je theewater haal je gewoon uit de kraan. Zo bespaar je ook meteen op de stroom. 

Kook meer duurzaam

Het gaat er niet alleen om dat je alles in huis verduurzaamt. Het is ook belangrijk om jouw eetpatroon erop aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld veel milieuvriendelijker om plantaardige producten te eten. Vlees bevat dan wel veel eiwitten, maar dat hebben peulvruchten en noten ook. 

Natuurlijk hoef je niet meteen vlees uit al je maaltijden te schrappen. Het is alleen wel goed om er bewust mee om te gaan. Het is echt niet vanzelfsprekend om elke dag vlees te eten. Gelukkig hebben we het ook niet elke dag nodig. Je kunt op een andere manier die voedingsstoffen binnen krijgen. Een idee is om steeds minder vlees toe te voegen aan een maaltijd. Zo hoef je niet helemaal zonder, maar zorg je wel voor een minder grote milieu impact.

Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een dag in de week vegetarisch te eten. Op den duur kun je dat opbouwen. Voordat je het weet eet je de helft van de week alleen nog maar vlees. Je zult zien dat het niet zo’n groot verschil maakt. Het is alleen een kwestie van doen. Wellicht dat je er nog gezondheidsvoordelen van ervaart.

Daarnaast is het ook belangrijk om niet te veel te koken. Zorg dus dat je het gerecht afstemt op het aantal personen die mee eten. Het is namelijk onnodige voedselverspilling als eten bij het vuilnis moet. Al is het wel energiezuiniger om voor meerdere mensen te koken. Als dat de reden is, zorg dan dat je het gerecht in vriest voor een ander moment. 

Ook met zo’n slimme waterkraan kun je alsnog water verspillen. Dat gebeurt wanneer je te veel water in een pan doet. Een klein laagje is vaak al voldoende. Het gaat er immers om dat de pan niet droog kookt. Dat betekent niet automatisch dat de pan helemaal gevuld moet zijn. Daarnaast blijven de vitaminen ook veel beter bewaard als je maar een klein laagje in de pan doet. Het zal ook veel sneller koken, dan een volle pan met water.

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen