Verduurzaming zit niet alleen in het opwekken van groene energie. Het gaat ook om het verlagen van je energierekening. Zodra je bewust wordt hoeveel energie een apparaat al kan verbruiken, wil je dit wel anders gaan inrichten. In dat geval kun je beter met slimme apparaten werken in jouw woning. In dit artikel leggen we uit hoe een slim apparaat jouw huis kan verduurzamen.

Kies energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten verbruiken natuurlijk veel minder energie. Dat is haast vanzelfsprekend. Alleen hoe zie je nou dat een apparaat energiezuinig is? Als het goed is staat er op je koelkast, vaatwasser, vriezer, oven, droger en wasmachine een energielabel. Het meest energiezuinig is een apparaat met een donkergroen label. Dit is meestal een A/A+++ label. 

Zo’n label wil zeggen dat dit apparaat de minste energie gebruikt in zijn klasse. Het is namelijk ook wel belangrijk om een apparaat op maat te kopen. Als je alleen woont, heb je wellicht al genoeg aan een tafelmodel koelkast. Dat is mooi meegenomen, want een kleine koelkast verbruikt natuurlijk minder energie. Ook als een ingebouwde koelkast hetzelfde energielabel heeft. 

Doe er ook verstandig aan om kritisch te kijken naar de apparatuur in huis. Een apparaat van 10 jaar geleden is lang niet zo energiezuinig als een apparaat dat vorig jaar op de markt is gekomen. Als je er echt veel energie mee kunt besparen is het wellicht verstandig om een of meerdere apparaten in huis te vervangen. Het is dan wel een investering, maar uiteindelijk heb je er maand in maand uit profijt van.

Koop slimme stekkers

Vind je het toch veel geld om alle oude apparaten opnieuw aan te schaffen? Dan zijn slimme stekkers misschien wel wat voor je. Deze stekkers steek je in het stopcontact en daar sluit je vervolgens je apparaat op aan. Op jouw smartphone kun je dan bijhouden hoeveel zo’n app verbruikt in huis. Soms is dat best even schrikken. Wellicht dat je dan toch overstag gaat en een nieuwer model wil kopen.

Anderzijds kun je de apparaten ook bedienen op afstand. We weten natuurlijk allemaal dat het beter is om apparatuur helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. Sluimerstand en stekkers in het stopcontact zorgen ervoor dat er nog steeds energie wordt verbruikt. In de praktijk is er vrijwel niemand die alle stekkers ‘s avonds eruit haalt en ‘s morgens er weer in stopt. 

Daar zijn slimme stekkers een perfecte uitvinding voor. Vanuit bed, je werk of elke andere plek kun je gemakkelijk de televisie uit zetten. Zo zorg je ervoor dat er niet onnodig stroom verbruikt wordt. Ideaal als je weet dat de kinderen thuis zijn en geen televisie mogen kijken of mogen gamen. Zo heb je ook buitenshuis de controle.

Een slimme thermostaat

We hebben het veel gehad over elektriciteit gebruik in huis. Alleen de warmte kunnen we ook beter regulieren. Een verwarming hoeft namelijk niet heel de dag aan te staan als jij niet thuis bent. Dat is zonde van het geld. Echter is het natuurlijk wel prettig als je ‘s avonds na je werk in een verwarmd huis thuis kunt komen. Dat is mogelijk als je een slimme thermostaat aanschaft.

Net als de slimme stekkers in huis is de slimme thermostaat op afstand te bedienen. Zo zet je voordat je in de auto stapt naar huis de verwarming aan. Je hoeft dan niet meer thuis te komen in een koude woning. Ben je ‘s ochtends vergeten de verwarming uit te schakelen? Dan is de kans groot dat de slimme thermostaat dit zelf al gedaan heeft. Het apparaat weet namelijk wanneer je van huis bent. Het is zelfs zo dat de thermostaat jouw gedrag aanleert. Op den duur hoef je deze dus niet meer te bedienen.

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen