Als je jouw woning wil verduurzamen, dan moet je beginnen bij de isolatie. Een geïsoleerde woning gaat je namelijk veel geld besparen. Dat heeft ook direct invloed op het milieu. Alleen, wat voor isolering moet en kun je allemaal toepassen in jouw woning? We zetten wat isolatiemogelijkheden voor jou op een rij. Zo kun jij ook beginnen met het verduurzamen van jouw huis.

Isolatie van je dak

Isoleren kun je gemakkelijk zelf doen. Zorg dat je glas- of steenwol in huis haalt, die je aan de binnenkant van het dak kunt plaatsen. Wil je liever vanuit buiten werken? Dat kan natuurlijk ook. Dat moet je alle dakpannen van het dak halen, zodat je een laag isolatieplaten kunt neerleggen. Het is dan wel belangrijk om te zorgen dat het dak luchtdicht is. Dit doe je door folie te plaatsen. Vocht moet wel weg kunnen, anders krijg je schimmel. Bij twijfel kun je altijd hulp van een professional inschakelen. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt. 

Isolatie van je muren

Spouwmuren kunnen zoveel energie in huis besparen, als je deze goed opvult. Warmte gaat namelijk snel verloren als je dat niet doet. Warme lucht zoekt namelijk altijd een weg naar buiten. Dat leidt ertoe dat je kunt blijven stoken.

Daarom is het goed om de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur op te vullen met bijvoorbeeld glaswolvlokken. Dit noem je spouwmuurisolatie. Doordat die ruimte gevuld is, kan de warme lucht moeilijker een weg naar buiten vinden. Al moet de rest van het huis dan ook goed geïsoleerd zijn, anders kan de warmte alsnog ontsnappen. 

De vloerisolatie

Warmte ontsnapt doorgaans via het dak, de muur of de vloer. Als een van deze drie niet geïsoleerd is, dan kun je de kachel net zo goed aan laten. Warm zul je het in ieder geval niet snel krijgen. Daarnaast ben je natuurlijk voor een hoge energierekening aan het zorgen. Het is dan ook drastisch tijd om de vloer te gaan isoleren.

Hoe je dat doet is afhankelijk van de bouw van je woning. Heb je een kruipruimte, waar je in kunt? Dan kun je onder de grond luchtkussens of vezelplaten plaatsen. Dat is vaak de handigste optie, omdat de vloer er dan niet uit hoeft. Als je net ergens gaat wonen of de vloer wil vervangen, dan kun je natuurlijk ook boven de vloer isolatie aanbrengen. 

Raam en deur isolatie

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. Leer iedereen in huis dit dan ook aan. Anders ben je in de wintermaanden namelijk voor niks aan het stoken. 

Toch kan er alsnog warmte ontsnappen via de ramen, ook al staan ze niet open. Grote kans dat je dan maar enkelglas ramen hebt. Hier kan inderdaad veel warmte door ontsnappen. De beste keuze is driedubbel glas. Dit wordt ook wel HR+++ glas genoemd. Er zitten dan 2 luchtlagen tussen het glas. Dit zorgt ervoor dat warme lucht binnen blijft en koude lucht buiten.

Bij deuren geldt natuurlijk hetzelfde. Daar komt ook lucht doorheen als deze niet geïsoleerd zijn. Al kan het soms al helpen om alle kieren te dichten. Kieren bij de deuren zorgen namelijk vaak dat de warme lucht kan ontsnappen. De koude lucht dringt daardoor ook automatisch binnen. Zorg daarom eerst dat je de kieren in huis op het oog hebt. Probeer deze zo veel mogelijk te dichten met tochtstrips. De kans is groot dat er nog weinig kou langs de deur komt. Mocht het wel koud blijven in de gang, dan kun je altijd alsnog kiezen voor een geïsoleerde voordeur.

Kom snel in contact met een specialist

En ontvang gratis offertes op maat!
Zonnepanelen
Isoleren
Warmtepomp
Zonneboiler
Glas en kozijnen